CEER ИЗРАЖАВА ДОБРОДОШЛИЦУ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ Штампа

Преносимо саопштење за штампу Савјета европских енергетских регулатора (CEER) преузето са web странице CEER-a:

 

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК1) Босне и Херцеговине се придружила савјету европских енергетских регулатора (CEER2). Генерална скупштина CEER-а је данас прихватила ДЕРК као посматрача од 1. јануара 2017. године.

Крајем 2015. године CEER је отворио своја врата Уговорним странама из региона Енергетске заједнице. ДЕРК је пети национални регулаторни орган из региона Енергетске заједнице који се придружио CEER-у.

Изражавајући добродошлицу ДЕРК-у, предсједник CEER-а, лорд Mogg, је рекао:

„Као европско удружење енергетских регулатора, једна од наших предности је да смо регулаторни практичари европских енергетских закона. Драго нам је да можемо подијелити са ДЕРК-ом нашу стручност проводећи енергетске законе ЕУ и заједно рјешавајући изазове регионалног енергетског тржишта.“

Предсједавајући ДЕРК-а, г. Суад Зељковић, је додао:

„Придруживање CEER-u даје драгоцјену додатну стручност ДЕРК-у, националном регулатору који је опредијељен за интеграцију регионалног енергетског тржишта на западном Балкану и проведбу енергетских закона ЕУ.“

CEER служи као платформа за енергетске регулаторе унутар граница 28 држава чланица Европске уније3 али и шире. CEER-ова широка визија укључивања кључних транзитних земаља и земаља на периферији Европе кроз блиски дијалог о енергији и регулаторну сарадњу је у складу са спољном димензијом Енергетске уније.

CEER окупља 35 државних регулаторних органа из држава чланица ЕУ, EFTA и држава које приступају ЕУ, укључујући оне из Енергетске заједнице4.

 

Брисел, 13. децембар 2016. године

 

Биљешке за уреднике:

  1. Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) је независни национални регулатор за електричну енергију Босне и Херцеговине. ДЕРК, успостављен 2003. године, регулише пренос електричне енергије, рад преносног система и међународну трговину електричном енергијом. Од 2009. године ДЕРК је одговоран и за регулисање производње, дистрибуције и снабдијевање купаца електричне енергије у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине. Више информација на www.derk.bа.
  2. Савјет европских енергетских регулатора (CEER) представља глас европских националних енергетских регулатора. Његови чланови и посматрачи су независна, законом прописани органи одговорни за регулисање енергије на државном нивоу. Посјетите www.ceer.eu. Као непрофитна асоцијација у Белгији CEER окупља 34 национална регулаторна органа из држава чланица ЕУ, EFTA и држава које приступају ЕУ, укључујући (од 2015. године) и Уговорне стране из Уговора о Енергетској заједници.
  3. CEER подржава регулаторну сарадњу и унапређује конкурентна енергетска тржишта од свог оснивања 2000. године. CEER подржава националне регулаторне органе у њиховим дневним обавезама, дијелећи искуство и развијајући регулаторни капацитет, укључујући и кроз CEER-ову академију за обуке. Кроз сопствену интерну сарадњу, наше јаке билатералне везе са другим регионалним асоцијацима и наше активно учешће у Међународној конфедерацији енергетских регулатора (ICER), CEER подстиче сарадњу између енергетских регулатора широм свијета.
  4. Државе чланице CEER-а: Аустрија, Белгија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка Република, Данска, Естонија, Финска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Ирска, Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Словенија, Шпанија, Шведска и Уједињено Краљевство. Државе са статусом посматрача у CEER-у: Босна и Херцеговина, Бивша Југословенска Република Македонија, Косово, Молдавија, Црна Гора и Швајцарска.
 
DERK © 2004-2021. Сва права придржана.