САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Штампа

ДЕРК ДОНИО ОДЛУКЕ У ПОСТУПКУ ОДРЕЂИВАЊА ТАРИФА

На сједници Државне регулаторне комисије за електричну енергију, одржаној 29. децембра 2015. године у Тузли, након спроведене јавне расправе донијета је oдлука којом је одређен потребни годишњи приход Независног оператора система у Босни и Херцеговини у 2016. години и тарифа за његов рад задржана на досадашњем нивоу од 0,0592 фенинга/kWh.

Посебном одлуком утврђена је тарифа за системску услугу у износу од 0,5014 фенинга/kWh, чиме се од 1. јануара 2016. године комплетира скуп правила и одлука којим се тржишни принципи уводе у раније потпуно регулисани метод пружања помоћних услуга и уравнотежења електроенергетског система БиХ. На овај начин повећава се функционалност отвореног велепродајног и малопродајног тржишта електричне енергије у Босни и Херцеговини и испуњава једна од мјера које су прихватили премијери шест земаља у региону у оквиру Берлинског процеса.

Одлуке Државне регулаторне комисије неће утицати на промјену цијена електричне енергије које плаћају крајњи купци.

На истој сједници ДЕРК је одобрио измјене и допуне Општих услова за испоруку и снабдијевање електричном енергијом у Брчко Дистрикту БиХ.

---

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) је независна и непрофитна институција Босне и Херцеговине, која дјелује у складу са принципима објективности, транспарентности и равноправности, и има надлежности и одговорности над преносом електричне енергије, операцијама преносног система и међународном трговином електричном енергијом, као и над производњом, дистрибуцијом и снабдијевањем купаца електричне енергије у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине.

 
DERK © 2004-2019. Сва права придржана.