САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Штампа

ДЕРК ДОНИО ОДЛУКУ О ТАРИФИ ЗА ПРЕНОС ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ И ОДОБРИО НОВА ТРЖИШНА ПРАВИЛА

На сједници Државне регулаторне комисије за електричну енергију, одржаној 21. маја 2015. године у Тузли, након спроведене јавне расправе донијета је Одлука којом је одређен потребни годишњи приход “Електропреноса Босне и Херцеговине” Бања Лука у 2015. години и тарифа за услуге преноса електричне енергије.

Овом одлуком просјечна преносна мрежарина задржава се на досадашњем нивоу од 0,889 фенинга/kWh, па удио преноса у цијени електричне енергије остаје непромијењен. Дио преносне мрежарине који се односи на енергију такође остаје исти, те и даље износи 0,578 фенинга/kWh. Како су актуелне величине пренијете енергије и снаге у електропреносном систему БиХ повољније него у ранијем периоду, дио преносне мрежарине који се односи на снагу смањен је за 3,1 % и од 1. јула 2015. године износи 1,472 КМ/kW.

Одлука ДЕРК-а неће утицати на промјену цијена електричне енергије које плаћају крајњи купци.

Истог дана ДЕРК је одобрио нова Тржишна правила, која је на транспарентан и јаван начин утврдио Независни оператор система у БиХ. Тржишна правила доприносе развоју тржишних принципа у електроенергетском сектору и функционалности велепродајног и малопродајног тржишта електричне енергије у Босни и Херцеговини.

---

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) је независна и непрофитна институција Босне и Херцеговине, која дјелује у складу са принципима објективности, транспарентности и равноправности, и има надлежности и одговорности над преносом електричне енергије, операцијама преносног система и међународном трговином електричном енергијом, као и над производњом, дистрибуцијом и снабдијевањем купаца електричне енергије у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине.

 

 
DERK © 2004-2019. Сва права придржана.